Projecte

Què és?

SòNORE és un projecte d’investigació que interpreta amb perspectiva de gènere objectes, persones i fenòmens relacionats amb el patrimoni musical valencià. Presenta una visió de conjunt sobre les pràctiques musicals de les dones valencianes en temps passats i la seua influència en l’actualitat, articulant-ho a través de la creació d’un discurs narratiu amb diferents línies temàtiques i d’un catàleg. 

A SòNORE es considera que la música és un artefacte cultural que no només ens revela la realitat de gènere on es produeix, sinó que contribueix a la seua creació. En qualsevol situació musical les connotacions de gènere hi són presents i escoltem a través d’elles. Les activitats i coneixements musicals actuen com a constructores de les nostres identitats al mateix temps que participen de les exclusions i de les desigualtats socials.

Els recorreguts creats, que hem anomenat itineraris, conviden a confrontar les valoracions que han construït el discurs canònic androcèntric sobre els fenòmens sonors i a explorar els diferents rols i formes de participació que les dones valencianes del passat han realitzat en diferents contextos. La investigació duta a terme proposa un recorregut transdisciplinar per a crear un diàleg horitzontal que permeta incorporar les pràctiques sonores de les dones i els debats en clau feminista a la narració de les músiques valencianes.

A qui s'adreça?

SòNORE té l’objectiu d’oferir una perspectiva de la participació sonora de les dones i els col·lectius infrarepresentats a l’àrea valenciana. A més a més, vol facilitar l’accés a la  informació no només sobre materials patrimonials, sinó fer-ne divulgació al voltant del seu context històric i la seua significació. AIxí, SòNORE s’adreça a qualsevol persona o col·lectiu interessats en aquests processos, com per exemple:

    • Professionals i estudiants de l’àmbit de la música interessats en l’àrea valenciana.
    • Professionals de mitjans de comunicació o plataformes de divulgació per a bastir els seus projectes. 
    • Professionals i estudiants de l’àmbit humanístic i de ciències socials que cerquen informació sobre aspectes sociomusicals.
    • Professionals i alumnat d’educació a tots els nivells que vullguen treballar qualsevol dels temes que apareixen a la plataforma.
    • Public general interessat en les músiques i la perspectiva de gènere.

Com funciona?

A SòNORE hi trobareu materials i persones fonamentalment fins a la dècada de 1950La plataforma exposa materials d’accés lliure en línia a través de dos fórmules:

> Itineraris 

Catàleg

Els itineraris són discursos narratius temàtics, a mode d’exposició en línia, que ajuden a comprendre diferents aspectes del patrimoni musical valencià amb perspectiva de gènere. Van acompanyats d’un conjunt d’ìtems patrimonials que exemplifiquen les idees exposades. N’hi ha un total de sis, dividits alhora en apartats:

El catàleg ofereix un recull dels objectes patrimonials que apareixen als diferents itineraris fent ús de filtres de cerca. Aquests filtres tenen la finalitat de facilitar la localització directa a partir dels noms propis de les protagonistes, el segle, el tipus d’activitat musical, les professions, instrument musical, la institució vinculada, etc.

A més a més, al catàleg ofereix la possibilitat de realitzar cerques per text lliure, llegir i descarregar tots els textos que apareixen a SòNORE així com la bibliografia emprada per a la recerca.

Com s'ha construït?

SòNORE es construeix a partir dallò que hem anomenat ítems patrimonials. Un ítem pot ser qualsevol objecte (resta arqueològica, pintura, instrument musical, fotografia, partitura, fragment literari, etc.) o persona que ajude a explicar els fenòmens sonors valencians en relació a les dones o als col·lectius infrarepresentats. Com s’ha esmentat més amunt, podeu trobar tots els objectes explicats en el seu context als itineraris o bé, agrupats per categories al catàleg.

Cada ítem, junt a la seua fotografia, porta associada la informació que el defineix i que ens ajuda a situar-lo en el seu context, així com a saber d’on procedeix. Aquesta informació va precedida d’icones que ajuden a entendre la informació. Algunes d’aquestes característiques són enllaços que ens permeten accedir a altres dades. A continuació trobareu la descripció de les característiques i un exemple:

Nom de l'objecte

Descripció i interpretació de l'objecte

Dona anònima junt a un piano

Les fotografies de dones joves davant o tocant el piano foren molt comunes a partir de l'última dècada de 1890. Demostraven l'estreta unió entre el model de dona i les relacions que proposaven per a elles les classes acomodades fent ús de l'instrument. Però també foren el mitjà amb el qual moltes dones desenvoluparen activitats creatives, de consum, socials i, en alguns casos, laborals.

Els ítems que són persones funcionen d’una forma molt similar. Només els distingeix que poden portar associat més d’un ítem patrimonial. Així, les icones descriuran a la persona, mentre que el peu de text descriurà  les característiques de cadascun dels objectes associats a eixa persona. Amb les fletxes podeu passar pels diferents objectes associats.  

Lucrecia Natividad Borja González (Lucrecia Bori)

Soprano valenciana reconeguda internacionalment. Després d'estudiar al Conservatori de València es va traslladar a Milà. A partir d'allà actuà primer en teatres italians i, després de rebre el reconeixement de personalitats com ara Arturo Toscanini o Enrico Caruso, va fer el salt a Amèrica, triomfant especialment a Nova York. Entre moltes altres fites, va realitzar nombrosos enregistraments discogràfics.

Qui som?

SòNORE és una plataforma independent que vol contribuir de forma desinteressada a construir una visió més plural de les músiques valencianes així com a visibilitzar les pràctiques musicals on han participat les dones i els col·lectius infrarepresentats. 

Si teniu algun objecte, informació o suggeriment que considereu interessant per al projecte, podeu contactar amb nosaltres. Vos demaneu que feu un ús responsable de la plataforma i que seguiu les normes de citació i els drets de propietat intel·lectual.

Idea, investigació, textos i dissenyIsabel Ferrer Senabre

Manteniment, allotjament i suport informàtic: Dídac Ferrer Senabre

SòNORE està subjecte a la llicència CC (Creative Commons) de Reconeixement – NoComercial – Sense ObraDerivada. Això significa que si es vol fer ús de la plataforma i dels seus textos cal seguir els principis següents: citar i enllaçar clarament la plataforma, no fer un ús comercial dels continguts i no modificar-los. Pel que fa als enllaços a tercers, cal seguir les normatives de cada institució. Podeu trobar més informació a l'avís legal, la política de privacitat i la política de galetes. Gràcies per la vostra col·laboració.