Performar el gènere

Els espais musicals relacionats amb les actuacions cantades han estat un camp privilegiat per a expressar, experimentar, qüestionar o transgredir els models binaris d’identitat sexual i de gènere. Allò performàtic pot afirmar o desestabilitzar les normes d’allò socialment acceptat, arribant a subvertir les constriccions culturals i servint com a ferramenta política i de consciència col·lectiva ha permès modificar les idees sobre allò que entenem com a cossos i sexualitats normatius. 

Tina Parris

Xiqueta transformista italiana que va actuar formant part dels espectacles del programa de l'Exposició del 1909, celebrada a València. Realitzà gires per Espanya fins que el governador ho prohibí en considerar-ho explotació de menors.

Fatima Miris

Una de les transformistes més importants del seu moment. Els seus espectacles consistien en una successió de números on canviava de personatge ràpidament, adoptant rols tan femenins com masculins. Va actuar a València en repetides ocasions, entre altres, al Teatre Principal. A diferència dels transformistes masculins, els seus espectacles no suposaren problemes per a la moral conservadora.

Edmond de Bries

Edmond de Bries va ser un imitador d'estrelles d'origen murcià que realitzava espectacles de transformisme. Les seues actuacions, de gran èxit, serviren tant per a atraure a nombrós públic LGTBIQ+ com per a ser el focus de crítiques conservadores. Està considerat un dels precursors dels espectacles de travestisme del segle XX. Adjuntem un exemple d'una crònica de les seues actuacions a València on s'hi aprecia algunes de les connotacions que arribaren a tindre les seues actuacions.

Vicente Campos

Transformista i imitador d'estrelles valencià, del qual no disposem de massa notícies. Va ser portada de la revista 'La Reclam' en novembre de 1921.

Carmen Nácher amb vestit d'home flamenc

Durant les primeres dècades del segle XX va ser molt habitual que les dones que es dedicaven a la cançó popular aparegueren vestides d'homes als materials gràfics. D'una banda, era una pràctica destinada al gaudi de la mirada masculina, ja que la roba d'home deixava vore millor les formes del cos femení. D'altra, oferiren noves possibilitats d'interpretació de les pràctiques socials i estètiques associades a les dones.

Prohibició de disfressar-se del sexe contrari

No només els escenaris han participat de la construcció binaria de gènere. Des de mitjan segle XVIII conservem normes dels balls de màscares de Carnestoltes que prohibien disfressar-se del sexe contrari. Entre altres, podria portar molts problemes si, encara que fóra per confusió, acabaven ballant dos hòmens o dos dones. Per contra, que es recollira repetidament la normativa fa pensar que era una pràctica habitual.

4 | Oficis

Final de l'itinerari '3 Veus'. Clica per a visitar el següent Itinerari