Itineraris

1

Al llarg de la història, la relació entre les dones i els sons ha estat carregada amb diferents significacions: des de la vinculació del cant femení amb l’origen de la vida fins allò incomprès o considerat perillós. Molts d’aquests imaginaris han tingut un recorregut extens en el temps en diferents contextos que ha generat determinades representacions. 

2

En correspondència als models de gènere acceptats cada moment, la diferència sexual ha propiciat espais i repertoris diferenciats per a homes i dones. L’interés de vincular a les dones a l’anomenat àmbit domèstic, la identificació del treball amb la remuneració econòmica i la vigilància sobre els seus cossos ha ocultat el relleu social i cultural de les seues tasques.

3

La voluntat històrica per part del patriarcat de disciplinar la veu i el cos de les dones ha basculat entre el control i l’atracció, on la mirada masculina les ha construïdes com a objectes de desig. Simultàniament, les actuacions vocals han permès la construcció de noves identitats alhora que la performance cantada ha servit també per a  qüestionar el binarisme home-dona.

4

 Les possibilitats d’accés a les diferents professions musicals de les dones han estat menors segons l’autoritat i prestigi social que l’activitat haja atresorat al llarg del temps. Tot i això, hi ha constància històrica que han estat presents en multiplicitat de professions lligades a la música, destacant el seu paper d’intèrprets, professores i compositores.

5

A través de la mirada a les arrels culturals, la ‘nació’ i la ‘regió’ construeixen la nostra identitat, desplegant una narrativa d’un ‘nosaltres’ fronts a uns ‘altres’. La relació entre estos constructes i les dones ha propiciat diferents idees i situacions musicals en consonància amb aquesta estructura social i econòmica d’època contemporània.

6

En la vida quotidiana les dones han interactuat i s’han apropiat de la música, constituint-se com un dels recursos privilegiats per a situar-se al món. La música es torna un dispositiu que ens interpel·la i permet estratègies per a per a gaudir, gestionar, protestar, difondre i construir-se individualment i col·lectivament.