Personatges com ara les sirenes formen part de la tradició, repartida per tota la geografia europea, d’éssers màgics que vinculen les dones amb la producció sonora. De les diferents versions (no sempre negatives amb el gènere femení), n’ha prevalgut la que enllaça el cant femení a la seducció o a l’engany vers els homes, assimilada fonamentalment a partir de l’Edat Mitjana. Les sirenes sovint apareixen amb posicions que simbolitzen fertilitat, erotisme o pecat. El fet que les sirenes tinguen veu però no articulen un discurs ha participat en l’assumpció que uneix la dona amb la natura però la desvincula de la racionalitat. A terres valencianes, algunes de les seues característiques, si bé majoritàriament sense l’element sonor, les trobem a les anomenades ‘dones d’aigua’ o ‘encantades’.

Fragment d'escultura funerària

Fragment escultòric iber amb la representació d'una ala que es relaciona amb cerimònies de pas funeràries i el més enllà, localitzat al jaciment del Corral de Saus de Moixent.

Vas decorat amb genets i sirena

Ceràmica ibera amb la representació d'un ésser fantàstic alat en relació amb cerimònies de pas. La dona hi participava a través de la música i la dansa. Es va localitzar al jaciment del Tossal de Sant Miquel de Llíria.

Taulell decorat amb dibuix de dona

Les decoracions amb dones relacionades amb l'aigua foren un dels motius predilectes de decorció de ceràmica en la indústria valenciana d'època medieval valenciana. Aquest n'és un exemple.

Dibuix d'una sirena de dos cues

Representació d'un ésser femení amb dues cues a la mar que apareix a un atles produït a la Corona d'Aragó.

Dibuixos de sirenes

Representacions de diversos éssers femenins a la mar que apareix a un atles produït a la Corona d'Aragó.

Escut de l'anomenada 'Casa de la Sirena'

Representació d'un ésser femení amb una serp que apareix a l'escut que corona una edificació senyorial d'època renaixentista.

Taulell decorat amb sirena tocant un instrument de vent

Una de les múltiples mostres de la rellevància del taulell creat a l'Horta de València durant l'Edat Moderna. Hi trobem una interessant representació d'una sirena amb un instrument de vent de forma adolçainada.

Plat decorat amb dibuix de sirena

Plat pla decimonònim construït a Manises. Hi apareix una sirena en el centre amb altres elements decoratius. Es feia servir en la vida quotidiana per a servir menjars guisats.

Barranc de l'Encantada

Entorn natural que es relaciona amb la llegenda d'una dona d'aigua. Podeu llegir la història a l'apartat 'Més informació' següent.